HaarlemPrachtstad.nl

Haarlem in beeld en tekst

Informatie Categorieën

Kijken bij Kenau

Haarlem staat deze weken in het teken van de film over Kenau Simonsdochter Hasselaar. Kenau zou tijdens het beleg van Haarlem een heldenrol hebben vervuld. De Spaanse troepen dachten Haarlem in december 1572 even snel te veroveren. Dat ging echter niet door. De Haarlemmers boden mede dankzij Kenau fanatiek tegenstand. Pas op 12 juli 1573 brak het verzet en konden de Spanjaarden door de poort naar binnen. Kenau woonde zelf in de Spaarnwouderstraat. Ze was eigenaresse van één van de vele scheepswerven die de stad toen rijk was. Aan de oostelijke oever van het Spaarne werd menig schip gebouwd om vervolgens van de helling het water in te glijden. Hoe is het om nu in dit deel van Haarlem te wonen?

Dit weekend herleeft via allerlei activiteiten de tijd van Kenau in de Spaarnwouderbuurt. Anno 2014 is de straat, die begint bij de Amsterdamse Poort de enige stadspoort die Haarlem nog rijk is, natuurlijk flink veranderd. De oorspronkelijke woning van Kenau bestaat niet meer. Op de plek met huisnummers 57/59 zijn de nieuwe eigenaren bezig met een flinke verbouwing. Naast Kenau woonde de stadsvroedvrouw die door de gemeente was aangesteld om de armen in de stad te helpen bij het ter wereld brengen van kinderen.

In de 16e eeuw behoorde de Spaarnwouderstraat tot de drukste straten van de stad. Door de poort kwamen dagelijks hordes mensen, vaak met karren beladen met allerlei koopwaar. Veel bewoners werkten in de scheepsbouw. Niet voor niets heet het deel achter de Spaarnwouderstraat de ‘Scheepmakersdijk’. Verder woonden er in de directe omgeving pottenbakkers. Wel wat afgezonderd van de rest van de huizen, omdat pottenbakker in die tijd een ‘brandgevaarlijk’ beroep was.

Hoewel de scheepsbouw prominent aanwezig was, leefden de meeste Haarlemmers in de 16e en 17e eeuw van het brouwen van bier. In 1543 zou Haarlem maar liefst zestig brouwerijen tellen, waarvan 18 aan de oostoever van het Spaarne. Aldus schrijver Ben Speet die over de Burgwalbuurt een mooi boek schreef. Der Spaarnwouderstraat bleef altijd een redelijk drukke straat vol bedrijvigheid. Maar ook een straat om leuk te wonen. Op loopafstand van het centrum, maar toch redelijk rustig. De buurt is de afgelopen jaren flink opgeknapt, de vaak royale huizen zijn in trek, zeker bij voormalige inwoners van de stad Amsterdam, die een wat minder hectische omgeving voor hun kinderen willen. Er is een actieve wijkraad en ook de ondernemers hebben de handen in elkaar geslagen om hun buurt te promoten. Stadsgidsen lopen met toeristen rond en vertellen over dit uniek stukje oud Haarlem waar nog een aantal oude ambachten wordt beoefend zoals de verkoop en het logen van vaten, het bouwen van klavecimbels en het bakken van potten.