HaarlemPrachtstad.nl

Haarlem in beeld en tekst

Informatie Categorie├źn

Geen chocolade maar huizen

Op de hoek van de Grote Houstraat en het Verwulft in het centrum van Haarlem startte in 1863 Gerardus Johannes Droste de verkoop van onder andere door hem vervaardigde chocoladepastilles. Tegenwoordig worden in dit pand hamburgers en andere fastfood producten verkocht. De pastilles van Droste sloegen aan en dus werd in 1890 aan de oevers van het Spaarne een fabriek geopend. Menig Haarlemmer herinnert zich  de geur van cacao als hij in de buurt van de Prinsenbrug wandelde of fietste. In de tachtiger jaren verdween de productie van chocolade naar het Gelderse Vaassen. De fabriek kwam leeg te staan. Tot er plannen werden ontwikkeld om de fabriek en de belendende gronden te gebruiken voor de bouw van appartementen en woningen. Zo werd de Droste fabriek gerenoveerd en omgebouwd tot een fraai appartementencomplex.

Het plaatje van de verpleegster die in haar handen een dienbord heeft met daarop naast een kop en schotel dezelfde verpakking werd in reclame uitingen wereldberoemd. De zelf herhaling wordt ook wel het Droste-effect genoemd. In de gevel van het huidige gebouw is een groot tegeltableau bevestigd met daarop de afbeelding van het huismerk van Droste. De straten van dit nieuwe deel van Haarlem zijn vernoemd naar voormalige sporthelden als Piet Kraak, Adriaan Paulen, Rie Mastenbroek en Max Eeuwe.

Opvallend is de voormalige Droste cacaosilo, een bakstenen complex negen verdiepingen hoog direct aan het Spaarne gelegen. De silo werd in 1965 gebouwd. Nu zijn er 49 appartementen in ondergebracht met in het midden van het gouw een liftschacht. De bovenste vijf verdiepingen bestaan uit penthouses. Bewoners van deze penthouses hebben een prachtig uitzicht over het Spaarne en de binnenstad van Haarlem. Het verbouwingsplan werd ontworpen door de Haarlemse stadsbouwmeester Max van Aerschot. 

Het is al met al een mooi nieuw gebied geworden dat aan de noordkant grenst aan de Nieuwe Energie. Met ChocOase aan het Max Eeuweplein kan er in dit restaurant met een terras aan het Spaarne van een hapje en een drankje genoten worden. De Nieuwe Energie bestaat uit de fabriekspanden van het voormalige Energie Bedrijf Haarlem en de voormalige Droste fabriek. Ze zijn gerestaureerd en hebben een nieuwe functie gekregen. Veel creatieve ondernemers hebben er zich gevestigd. Bovendien zijn er uit metselwerk opgetrokken nieuwbouwblokken gebouwd die verwijzen naar de karakteristieke kwaliteit van de historische binnenstad. Zo vormt het voormalige Droste complex een schakel tussen de historische binnenstad aan de ene kant en de innovatie van de 21e eeuw aan de andere kant.